Asiantuntevaa
palvelua
ja
seikkailuja
 
 
 
  Linkit

Uusi Boom Skite

Etusivu
Leijalautailusta yleistä
Kurssit
Hinnasto
Huolto
Retket
Linkit ja dokumentit
Yhteystiedot

 

 

Boom-Kites
 
 
Yleistä leijalautailusta
Leijalautailu on harrastus jossa tuulen voimalla liikutaan joko veden tai lumen päällä. Käsite leija sinänsä tässä yhteydessä on harhaanjohtava sillä nämä useiden neliömetrien kokoiset monsterit kehittävät sopivissa olosuhteissa satojen kilojen nosteen ja mahdollistavat kymmenien metrien pituiset vauhdikkaat ilmalennot. Kesäisin tapahtuvaa leijalautailua kutsutaan nimellä kitesurfing ja talvella vastaava laji on snowkiting tai kitesnowboarding. Leija ja sen lennättäminen on koko harrastuksen ydin. Talvella leijan kanssa voidaan käyttää normaleja laskettelusuksia tai lumilautaa mutta kesällä tarvitaan erillinen leijalauta. Lisäksi harrastuksen turvallisuutta ja mukavuutta lisäävät turvavarusteet, kuten kypärä sekä trapetsiliivi.
Leijoja yleensä on pääsäntöisesti kahta eri tyyppiä:
1) LEI leijat - Eli niin sanotut pumpattavat. Nämä näyttävät hevosenkengän tai puoliympyrän muotoisilta ja niissä on etureunassa pumpattava ilmasäiliö joka pitää leijan muodossaan. Nämä ovat tyypillisesti nopeasti kääntyviä, joten niillä on hyvä tehdä erilaisia temppuja ja hyppyjä. Heikkous on lähinnä se, että muoviosat (eli tuo pumpattava säiliö ja sen venttiili) eivät kestä montaa kertaa kovassa pakkasessa leijan jäälle tiputtamista - joka aloittelijalle sattuu usein. Lisäksi leijan käyttäminen vaatii pumppaamista ja pumpun, joka lisää hankaluutta leijan käsittelyssä ja varusteiden säilyttämisessä - yleensä pumppua ei kannata ottaa mukaan selkärepussa siltä varalta että kaatuu selälleen. Vaikka pumpattavien käyttö on talvella hankalampaa, ovat ne erittäin suosittuja hyppimisessä ja temppujen tekemisessä.
2) Foil leijat - Nämä näyttävät enemmän lentokoneen siiveltä, ja niitä usein kutsutaankin patjaleijoiksi. Näissä ei ole erikseen pumpattavia ilmasäiliöitä, joten ne kestävät paremmin kuin pumpattavat aloittelijan käyttöä erityisesti kylmissä talviolosuhteissa.

Erilaisissa patjaleijoissa on suuria eroja mm. seuraavissa asioissa joista kannattaa ottaa selvää:

  • Tehonsäätö
  • Turvasysteemit
  • Käytettävyys vedessä
Joitain patjaleijoja myydään nelinaruisena, mutta tämä käsite saattaa olla harhaanjohtava. Nämä kaksi lisänarua saattavatkin olla ns. jarrunaruja joiden sovittaminen puomikäyttöön on erittäin hankaalaa, jollei mahdotonta. Jotta leija olisi käytettävissä sekä kevyemmillä että kovilla tuulilla täytyy siinä olla valmiiksi suunniteltuna tehonsäätö. Tehonsäädön lisääminen jälkikäteen ei yleensä onnistu, jollei leijan rakennetta ole etukäteen sopivalla tavalla suunniteltu.
Tiettyjä patjaleijoja eli niin sanottuja suljettuja patjoja voidaan käyttää myös kesäisin, mikäli niissä on tuulessa täyttyvät ja itsestään sulkeutuvat ilmatilat sekä automaattityhjennys. Varmista siis patjaleijaa hankkiessasi että se vastaa haluamaasi tyyppiä. Vielä yksi ominaisuus joka patjaleijoja yhdistää, on niiden hitaus - eli yleisesti ottaen ne kääntyvät hitaammin kuin pumpattavat leijat. Tämä on varsinkin aloittelijan kannalta hyvä asia, koska leija on silloin vakaampi ajaa. Patjaleijoilla voi myös hyppiä ja tehdä temppuja, tyypillisesti hypyt niillä ovat matalia ja pitkiä.

Valitsemalla oikean tyyppisen leijan pystyt ajamaan useimmat kelit sekä kesällä että talvella yhdellä leijalla.
 
Leijalaudat, trapetsi ja muut turva-varusteet:
Talvella leijan kanssa ajetaan suksilla tai lumilaudalla, kesällä leijalautailuun tarvitaan erillinen leijalauta tai wakeboard.

Suksille ja lumilaudalle ei aseteta mitään erityisvaatimuksia, mutta varsinkin jäisellä alustalla ja kovalla tuulella ajettaessa on kanttien hyvä olla terävät. Kevyillä tuulilla eteneminen vaatii suksilta ja laudoilta hyvää luistoa - jollaisen aikaansaamiseksi riittää normaali vahaus.

Yleensä leijaa ajettaessa käytetään trapetsia jolloin leijan veto jakaantuu tasaisemmin ja voimat käsissä riittävät pidempään. Trapetsiksi käy normaali surffaukseen tarkoitettu trapetsi, mutta kauttamme saa hankittua myös leijalautailuun tarkoitettuja trapetseja.

Turvavarusteiksi talvella suositellaan kypärää sekä polvi- ja kyynärsuojia. Lisäksi talvella on hyvä pitää mukana myös puukkoa ja jääruuvia. Kesällä kypärän ja narujen katkaisuvälineiden lisäksi tarvitaan kelluntaliivit.

Sekä tarvittavista välineistä että turva-varusteista kerrotaan lisää leijalautailukurssilla, jonne kannattaa ilmoittautua tiedon hankkimiseksi leijaa ostettaessa. Tämä siksi että leijoissa on isoja eroja ja kaikki valmistajat eivät aina muista kertoa mitä kaikkea tarvitaan jotta lajin harrastaminen on paitsi mukavaa, myös turvallista... 

Esimerkkivideot
Katso esimerkkivideo leijahiihdosta.
Video hitaille yhteyksille (3Mt)
Video nopeille yhteyksille (30Mt)
+358 400 474419
MacMadigan Oy
Terätie 16B
01650 VANTAA
 
Copyright © 2003 Kitesystems.